Götes blogg

Götes blogg

Funderingar

Livet i Grankulla

Zukis Flakcykel

HundlivSkapad av Göte Lindholm mån, september 26, 2016 13:13:42

Zukis Flakcykel

För att zuki skall få motion så har vi beställt en flakcykel. Den tillverkas i Danmark. Det är lång leveranstid men jag hoppas att den kommer innan det är vinter. Det går ju inte att cykla med en vanlig cykel. Zuki drar omkull cykeln och hinner han så punkterar han som är orsaken. Vid en flakcykel kommer han inte åt framhjulet. Han kommer inte heller bakåt framhjulet Jag har kört omkull och slagit sönder vänster knä. Det är hans enorma jakt och kamplust eftersom han är kopplat vid en springerkoppling. Min kompis Alf Karlström skall hjälpa mig med monteringen. Eftersom vi ibland måste färdas på landsvägen så kommer ziki att springa på vänster sida. Jag hoppas att vi för det mesta kommer att cykla på skogsvägarna. Cykeln är utrustad med 3 växlar om det skulle gå tyngt. Men jag tror inte jag behöver använda växlarna. Det blir nog i stället bromsen som behövs. I början så får vi åka kortare turer så att musklerna inte blir överansträngda. Om det går bra kommer turerna bli allt längre. Cykeln kommer direkt hem till Grankulla. Den kostar då 12 tusen kr. + 1500 kr i frakt.

När zuki var 1 år motionerade vi honom vid Bölinge backarna. Det är branta backar nere vid Östersjön och marken är täckt av ett tjockt lager mossa som fjädrar för varje steg. Det är mycket tungt att gå där. Detta gick bra tills det en dag kom ett par rådjur och en stor älgko. Då jagade zuki efter dem och var borta i nästan en timma. Vi gick då till bilen och väntade på att han skulle komma tillbaka. Det gjorde han också, men han haltade på vänster bakben. Vi trodde det skulle gå över på några dagar, med det gjorde det inte och när vi besökte vår veterinär Satu Kärnä konstaterade hon att korsbandet var av. Samtidigt hade zuki en boreliainfektion så det gick inte att operera honom förrän infektionen var botad. Den 3 oktober när Zuki var över 2 år opererade Satu och satte det ett korsband av någon sorts plastmaterial. Det skulle växa fast och fungera lika bra som ett naturligt. Varför Zuki slitit av korsbandet får vi aldrig veta. Kanske han har suttit fast i en rishög eller grop. Eller kanske Älgkon sparkat honom. Nu springer han hur lätt som helst och hoppar lätt in i bilens baklucka som ligger 75 cm över marken. Det är endast när han skall sätta sig som det märks en aning.

Nu undrar säkert någon om det är värt att satsa så mycket pengar på en skadad hund? Själv är jag gammal och kan bara gå sakta, korta sträckor och i långsam takt. Det är tur att jag kan cykla. Zukis matte har också problem med sina fötter. Hon får mycket ont när hon skall gå fort.

Zukis uppfödare Hedeforsens kennel ville att vi skulle vara med på en mentaltest för Zukis kullsyskon. Vi frågade Satu Kärne om Zuki skulle klara de påfrestningar ett test blir rent fysiskt. Jo det skulle gå bra, och vi träffade hans kullsyskon på testbanan i Kungälv. Ett av syskonen hette Tore och han var till utseende och storlek en kopia av Zuki. Tores matte var väktare och hon tränade

  • Kommentarer(1)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av Jan Olsson tor, oktober 06, 2016 20:49:06

Hej Göte. En sådan vän som hunden står ej att finna bland människor.
Hoppas ni får många sköna cykelturer fram över.
Delar verkligen din syn på hundens betydelse i våra liv.

Med vänlig hälsning Jan Olsson