Götes blogg

Götes blogg

Funderingar

Livet i Grankulla

Zuki som draghund

HundlivSkapad av Göte Lindholm tor, oktober 16, 2014 13:03:54

Zuki som draghund

För några dagar sedan gjorde jag ett försök att cykla med Zuki med springer kopplingen. Vi var på en skogsväg och så fort jag kopplat Zuki så drog han åt sidan vilket fick till resultat att jag körde omkull och fick både cykel och Zuki över mig. Benen kom i ett sådant läge att jag inte kunde röra mig. Vi satt fast som i en råttfälla. Jag försökte flytta benen centimeter för centimeter och efter 10 minuter kunde jag med stor möda komma upp. På hemvägen fick han springa lös och vi hade tur som inte träffade på några rådjur.

Jag funderade på om det skulle gå att koppla Zuki direkt i cykeln med en lina i ramen under styret. Så hade jag en gång för många år sedan gjort med Quandi och det hade gått bra. Zuki hade ju också prövat på att dra en vagn med lina när vi var hos draghunds ekipagen på södra Öland. Till nästa tur på skogsvägarna gjorde jag i ordning en draglina och fäste den med en cykelslang vid ramen. På så sätt skulle det bli elastiskt. Jag kopplade Zuki och till en början gick det alldeles utmärkt. Zuki drog fint och jag hjälpte till att trampa när det var uppförsbacke. När vi hade kört ca en kilometer fick Zuki vittring på något intressant och svängde till vänster. Det var på en plats som vi kallar krokiga tallen. Där brukar vi samlas när vi skall lägga spår. Eftersom Zuki stannade blev linan slak och kom intill framhjulet. Linan snodde in sig omkring navet och drog också med sig cykelslangen. Sedan försökte jag lossa linan men det var svårt. Jag hade inga verktyg eller någon kniv och det tog över en timma att få loss trasslet. Zuki låg hela tiden lös vid cykeln och tittade på. Det fanns lite kvar av linan och på hemvägen drog Zuki jättefint. Ända tills vi kom till Bergbacken där västgötaspetsen Ella bor. Då stannade Zuki igen och linan snodde in sig så det blev bara stumpar kvar.

Nu skall jag göra om cykeln. Jag skall sätta plåt på framhjulet och så skall Affe skaffa en sorts snabel som håller upp linan. Då måste det gå att köra som jag planerat.

Den 15 november skall Zuki och hans kullsyskon genomgå mentaltest och röntga höftlederna. Detta sker i Kungälv. Det skall bli intressant att träffa hans syskon och deras mattar/hussar.  • Kommentarer(3)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.
Skapad av StenS ons, oktober 29, 2014 10:52:32

Hundar skall som barn lära sig gå innan de cyklar. Barbro B visar ofta enkla övningar hur man får hunden att inte dra. Jag tror att hunden måste känna att förarens/ägaren vilja är starkare än hundens.

Cykelträning tömmer hunden för stunden. Men i likhet med idrottsmannen gör detta att "hen" blir starkare nästa gång. .-)

Skapad av Lena och Toore fre, oktober 24, 2014 08:29:25

Toore är exemplarisk tillsammans med cykel, däremot är han "pain in the ass" när man är ute och går......drar konstant😅 Han slutar att dra efter ungefär en timme.....😉 Ska bli kul att träffa Zuki igen😀

Skapad av StenS fre, oktober 17, 2014 09:19:20

Jag tror att det är nödvändigt med ett mkt aktivt liv för en Hedeforsare. Deras avel har haft aktivitet och tjänst som mål.