Götes blogg

Götes blogg

Funderingar

Livet i Grankulla

Till Minne av Ann-Marie Hallström

HundlivSkapad av Göte Lindholm mån, december 22, 2014 20:15:32

Ann-Marie-Hallström

Ann-Marie Hallström avled tisdagen den 25 november. Hon var på ett sammanträde i Borgholm den 4:e men kände sig dålig och på hemvägen körde hon till vårdcentralen i Löttorp. När en läkare hade undersökt henne fick hon inte köra hem utan blev hämtad av ambulans och inlagd på sjukhuset i Kalmar. Hennes tillstånd blev allt sämre och den 25 var hennes liv slut.

För alla som kände Ann-Marie kom dödsbudet som en chock. Ann-Margret och jag var ofta hos Ann-Marie. Ann-Margret hjälpte henne med data och med bokföring. Då brukade Ann-Marie bjuda på kaffe och bullar. Ibland stannade vi vid kiosken bara för att köpa en glass men Ann-Marie mötte oss alltid med glädje. Vi brukade prata om hennes djur. Det var hunden Nikko, hönsen och så alla katterna. Jag tror det fanns minst 10 katter. En del av dem var halvvilda och höll till i skogen bakom huset.

Den största insatsen Ann-Marie gjort, var när hon tog hand om flyktingar. De första som kom var Turkbulgarer. Jag är osäker på årtalet men många kom 1989. Flyktingarna hjälpte Ann-Marie i kiosken och arbetade också med annat hos grannarna. På Ann-Maries begravning den 17 dec. var 5 av dem närvarande. Det var mycket trevliga pojkar och de hade lärt sig Svenska otroligt bra. I dag hörs inte den minsta brytning och man kan inte på något sätt skilja dem från vanliga Svenskar. De har alla bra arbeten som tekniker eller ingenjörer.

En annan flykting kom från Kosovo och arbetade i kiosken hos Ann-Marie. Hon kallade honom för Jimmy. Han hette naturligtvis i verkligheten något annat. Vi blev god vän med Jimmy. Efter ett par år åkte han tillbaka till Kosovo och fortsatte sina studier till veterinär. Han har ännu några år kvar innan han är färdig.

Han ville närvara vid Ann-Maries begravning och hade därför fått inresetillstånd av Immigrationsverket. Hans föräldrar och syster var också med. Kanske Jimmy en dag återkommer till Sverige. Han är välkommen.

Ann-Maries insatts är Enastående. Oavsett om flyktingarna hade uppehållstillstånd eller inte, så slussade hon in dem i den Svenska kulturen att de själva kom från olika länder spelade ingen roll. Jag tycker därför att hon kan kallas för Grankullavikens Ängel.

Göte och Ann-Margret Lindholm

  • Kommentarer(1)//blog.bodavinden.se/#post262