Götes blogg

Götes blogg

Funderingar

Livet i Grankulla

Legionärsjukan

HundlivSkapad av Göte Lindholm tor, november 20, 2014 19:29:21

Legionärsjukan

Tisdagen den 4 november blev en av våra grannar Ann-Marie Hallström sjuk och körde till vårdcentralen i Löttorp. Hon hade svårt att andas. Doktorn undersökte henne och såg att det var så alvarligt att han skickade efter ambulans. Ambulansen körde direkt till länssjukhuset i Kalmar. Efter att de tagit olika prov var Ann-Marie så dålig att de gav henne syrgas, sövde ner henne och lade henne i respirator. Proven visade på att hon troligen hade drabbats av legionärsjukan. Legionärsjukan upptäcktes i USA på 80 talet. Det var på ett soldathem för krigsveteraner. De hade duschat och vattnet var ljummet. Hemmet var utrustat med golvvärme och handdukshängare där värmen var svag. I sådan miljö trivs bakterier som skapar legionärssjukan. Det var i vattenledningarna som bakterierna fanns. De flesta veteranerna dog. Därför kallas sjukdomen för legionärsjukan. Bakterierna finns inte i kallt vatten under 20 gr eller i varmt vatten över 50 gr. Troligen har Ann-Marie duschat innan hon åkte iväg. Hon skulle på ett sammanträde i Färjestaden. Nu skall det komma en specialist till huset i Grankullavik och ta prov på vattnet som står i ledningarna.

Jag har fått uppgifterna om sjukan från Wikipedia.

När Ann-Marie blev dålig så har vi och några till försökt att sköta hennes höns och katter. Hur många katter hon hade vet vi inte men det är ett tiotal. Troligen kommer aldrig Ann-Marie hem och därför har en jägare skjutit minst 3 vildkatter. Fyra av de tamaste har fått vara kvar i huset om ett under inträffar och Ann-Marie kommer hem. Annars kommer också de att skjutas. Hönsen har vi kört till en granne i Bergbacken som förut har några hönor och ett par tuppar. Räkningar som kommer till Ann-Mari har Ann-Margret ordnat med skattemyndigheten. Varje dag åker vi till huset och ger katterna mat. Ann-Marie har en adoptivson Zackarias som bor i Kalmar. Han har hela tiden hjälp oss. Han har tagit ut något som heter anhörigledighet. Han och hans fru Madelene har varit här flera gånger. Nu har de arbete med att lägga ner affären och kiosken.

Ann-Maries hund Nicko ( Östsibirisk lajka) har Zackarias tagit hand om. Nicko känner att något är fel och följer Zackrias som en skugga. För oss som bor här hemma kommer Aldrig mera Grankullavik att bli sig lik. Kiosken och Ann-Marie fattas.

  • Kommentarer(0)//blog.bodavinden.se/#post260