Götes blogg

Götes blogg

Funderingar

Livet i Grankulla

Zukis Flakcykel

HundlivSkapad av Göte Lindholm mån, september 26, 2016 13:13:42

Zukis Flakcykel

För att zuki skall få motion så har vi beställt en flakcykel. Den tillverkas i Danmark. Det är lång leveranstid men jag hoppas att den kommer innan det är vinter. Det går ju inte att cykla med en vanlig cykel. Zuki drar omkull cykeln och hinner han så punkterar han som är orsaken. Vid en flakcykel kommer han inte åt framhjulet. Han kommer inte heller bakåt framhjulet Jag har kört omkull och slagit sönder vänster knä. Det är hans enorma jakt och kamplust eftersom han är kopplat vid en springerkoppling. Min kompis Alf Karlström skall hjälpa mig med monteringen. Eftersom vi ibland måste färdas på landsvägen så kommer ziki att springa på vänster sida. Jag hoppas att vi för det mesta kommer att cykla på skogsvägarna. Cykeln är utrustad med 3 växlar om det skulle gå tyngt. Men jag tror inte jag behöver använda växlarna. Det blir nog i stället bromsen som behövs. I början så får vi åka kortare turer så att musklerna inte blir överansträngda. Om det går bra kommer turerna bli allt längre. Cykeln kommer direkt hem till Grankulla. Den kostar då 12 tusen kr. + 1500 kr i frakt.

När zuki var 1 år motionerade vi honom vid Bölinge backarna. Det är branta backar nere vid Östersjön och marken är täckt av ett tjockt lager mossa som fjädrar för varje steg. Det är mycket tungt att gå där. Detta gick bra tills det en dag kom ett par rådjur och en stor älgko. Då jagade zuki efter dem och var borta i nästan en timma. Vi gick då till bilen och väntade på att han skulle komma tillbaka. Det gjorde han också, men han haltade på vänster bakben. Vi trodde det skulle gå över på några dagar, med det gjorde det inte och när vi besökte vår veterinär Satu Kärnä konstaterade hon att korsbandet var av. Samtidigt hade zuki en boreliainfektion så det gick inte att operera honom förrän infektionen var botad. Den 3 oktober när Zuki var över 2 år opererade Satu och satte det ett korsband av någon sorts plastmaterial. Det skulle växa fast och fungera lika bra som ett naturligt. Varför Zuki slitit av korsbandet får vi aldrig veta. Kanske han har suttit fast i en rishög eller grop. Eller kanske Älgkon sparkat honom. Nu springer han hur lätt som helst och hoppar lätt in i bilens baklucka som ligger 75 cm över marken. Det är endast när han skall sätta sig som det märks en aning.

Nu undrar säkert någon om det är värt att satsa så mycket pengar på en skadad hund? Själv är jag gammal och kan bara gå sakta, korta sträckor och i långsam takt. Det är tur att jag kan cykla. Zukis matte har också problem med sina fötter. Hon får mycket ont när hon skall gå fort.

Zukis uppfödare Hedeforsens kennel ville att vi skulle vara med på en mentaltest för Zukis kullsyskon. Vi frågade Satu Kärne om Zuki skulle klara de påfrestningar ett test blir rent fysiskt. Jo det skulle gå bra, och vi träffade hans kullsyskon på testbanan i Kungälv. Ett av syskonen hette Tore och han var till utseende och storlek en kopia av Zuki. Tores matte var väktare och hon tränade

  • Kommentarer(1)//blog.bodavinden.se/#post274

Vår Kultur

HundlivSkapad av Göte Lindholm tor, april 21, 2016 20:14:39

Vår Kultur

När våra flyktingar kommer hit så tycker vi att de så snabbt som möjligt skall lära sig vårt språk och vårt sätt att leva. Många kulturpersonligheter försöker överträffa varandra med förslag och synpunkter. Jag har funderat över om vår kultur är värd att ta efter. Sverige kallar sig ett kristet land, men hur många är det som verkligen är kristna? Det kan inte vara många procent. Kyrkorna blir allt tommare. De människor som kommer gör det av tradition, särskilt vid stora helger. Under vardagslivet är folk i allmänhet allt annat än kristna. Om vi tittar på vad samhället erbjuder i TV och Radio så handlar nyheterna till stor del om våld och krig ute i världen. Detta kan man inte göra något åt. Detta är verkligheten. Men vad händer om man tar in en annan kanal? Om man har tur så är det program om djur och natur men ofta är det i stället våld. Den ena deckaren efter den andra handlar om hur man skall ta livet av folk. Ja men det är ju bara historier invänder någon. Ja det är det men jag tror att det påverkar människors undermedvetna. Varför lockas så många ungdomar till IS (Islamiska Staten)? De lär sig döda och kan sedan komma hem till Sverige och planera flera terroristattacker. Varför har det blivit så? Beror det på att vår kultur är förslappad? Det finns inga tydliga regler att hålla sig till. Man kan tycka vad som helst och säga vad som helst. I yttrandefrihetens och konstens namn. Jag tänker på Lars Wilks och hans rondellhundar. Wilks och likaså serietecknarna i Belgien. De tog inte minsta hänsyn till Muslimernas tro. Otroligt dumt! Wilks har tur om han får leva. Det är inte säkert att all polisbevakning hjälper.

En annan sak i vår kultur är människornas beroende av mobiltelefoner av många olika varianter. Telefonerna är bra om de användes på rätt sätt. Men problemet är att folk måste lära sig att stänga av ibland. Det är vi som styr telefonerna och inte tvärtom. Oberoende av i vilken kultur vi lever, så är det vi som människor som har makten. Det är inte bara jag som tycker så, utan flera forskare funderar också på vad som kan göras. Något som borde göras, är att både medier och folk i allmänhet skrev och talade om det positiva som hänt. Mera kontakt och mera kärlek. Det skulle förändra tillvaron.

  • Kommentarer(0)//blog.bodavinden.se/#post273

Korning av Hedeforsens T- Zuki den 20/3 2016

HundlivSkapad av Göte Lindholm mån, april 04, 2016 22:26:31

Korning av Hedeforsens T- Zuki den 20/3 2016

Plats Romelanda Kungälv.

Fredagen den 18 mars packade vi bilen och tog med Zuki. Vi skulle åka till Hedeforsens kennel för att göra korningstesten. Den skulle göras på söndagen. Om Zuki klarade den blev han korad. I testen provas hundens kamplust, mod, skärpa, försvarslust, och nervkonstitution. Det är samma test som alla polis och tjänstehundar måste genomgå. Uppfödaren vill också veta hur privata hundar blivit. Om de är riktigt bra så kan de eventuellt bli avelshundar. En exteriör domare bedömer också hundens byggnad och utseende.

Vi har goda vänner som bor i Stora Höga Kungälv, så vi skulle sova över där på fredagsnatten. Våra vänner Monki och Håkan Sporre bjöd på middag. Natten blev orolig och vi sov inte många minuter. Testen skulle göras vid Hedeforsens testbana. Det var många hundar som skulle vara med. Några av dem var från andra kennlar. Zuki hade fått tid som andra hund på eftermiddagen. Kullbrodern Tore var före Zuki. Tore var redan godkänd som polis och väktarhund. Hans matte är väktare och hon tränar Tore i polisdressyr nästan varje dag. Naturligtvis så gick testen av Tore bra och han fick mycket beröm. Efter Tore kom Zuki med Ann-Margret som förare.

Zuki var en kopia av Tore både till utseende och reaktioner. Men eftersom Zuki inte hade blivit tränad i Polisdressyr och utsatt för hot, så tyckte han att figuranter och andra uppförde sig konstigt. För honom fanns ingen anledning att bli arg eller rädd. Det gick inte att skrämma honom. Figuranterna gjorde allt de kunde för att provocera honom. Det var bara ett par gånger som han nöp han till en overall som hastigt for upp, annars höll han sig framför Ann-Margret och kollade så att ingenting hotade henne.

Zuki blev godkänd. Han fick beröm av tävlingsledningen och uppfödaren Hedeforsens kennel. Enda anmärkningen var att han hade dåliga muskler i bakbenen

När Zuki var 1 år skadade han korsbandet i högar bakben. När vi var hos veterinären upptäckte hon att Zuki också hade en allvarlig boreliainfektion därför blev han inte opererad förrän de 3 september 2016. För att träna upp musklerna kom vi på en lösning. Om Zuki fick dra en pulka måste han ju använda musklerna när han travade. Att dra pulka sommartid låter konstigt men om man kör på mjuka skogsstigar och med lätt last kanske det går. Vi hade all utrustning men Zuki hade ju aldrig dragit en pulka Jag röjer en bana och fredagen den 1 april på förmiddagen selar vi på Zuki och Ann-Margret skall vara förare till ekipaget.

Hon har en lina kopplad till pulkan och andra änden av linan i Zukis sele. Jag har gått före till banan. Zuki är upphetsad och ger sig iväg.

Jag har hunnit till banan och ser inte att Zuki drar förbi banan och försvinner. Jag ser inte heller till Ann-Margret. Hon har tappat linan och ser inte vart Zuki har tagit vägen. Vi letar överallt. Vi tar bilen och kör varenda skogsväg. Någonstans måste nog Zuki ha fastnat. Men vi hittar inte Zuki utan åker hem. Då ringer Marie från Trollskogen. Zuki har dragit förbi elstängslet och fortsatt den röda stigen som går ända till Lotsbostället. Där hittar ett par honom. Han har fastnat vid ett träd som fallit över stigen. De ringer till Marie och hon tar sin bil och hämtar Zuki. Han har dragit pulkan på asfaltvägen. Vi ser att medarna på pulkan har blivit nötta av asfalten. Jag kör ut till Trollskogen och efter flera timmars letande hittar jag stället där Zuki fastnat. Marie har tagit ur lasten och jag känner igen stenarna. Nästa dag får Zuki vila men på söndagen tyckte vi att han kunde dra ett varv på banan. Vi selade på honom och skulle köra men vi kom inte långt. Hakarna mellan skaklarna och selen lossnade. Påfrestningen från Trollskogsfärden hade blivit för stor. Jag får göra helt nya av kraftigt läder. Det kan ta tid. Tillsvidare får Zuki nöja sig med skogspromenaderna. Jag har också planer på att motionera honom med en flakcykel. En vanlig cykel går inte. Han drar omkull den och hugger i framdäcket. På en sekund är det punktering. Vad gör man med en sådan hund? Man skulle nog ha varit 21 år och inte 81. Alla hundar jag haft har blivit lydiga och hanterliga men Zuki tar kål på både husse och matte.

  • Kommentarer(0)//blog.bodavinden.se/#post272

Nu är det vinter

HundlivSkapad av Göte Lindholm sön, januari 24, 2016 19:19:42

Den 24 januari 2016

Nu är det vinter. Det har kommit 15 cm snö. Ann-Margret arbetar mycket, så Zuki och jag är för det mesta ensamma hemma. Han har tråkigt och han har ingen matlust. Jag är bekymrad för honom, men någon gång skall han väl bli tvungen att äta.

I dag provar jag att sitta vid det låga soffbordet i vardagsrummet och skriva. Då får jag datan närmare mig och behöver inte lyfta armarna så högt och slipper få ont i ryggen. Jag kan till och med ha datan i knäet. Jag får nog också prova placeringen av datan på flera olika ställen.

På måndag arbetar AM 11 timmar. Då har jag tid att fundera över vad som händer. Om man tittar i tidningen på, programmen på TV så ser de underliga ut. Förutom utbildningsprogrammen och ett och annat naturprogram så handlar det mesta om våld och sex. De flyktingar som kommit hit får en helt felaktig uppfattning om Sverige. Allt i tidningar TV och reklam framhäver sex. Samtidigt är det fel att ägna för mycket intresse av sex. Om en flykting tittar för mycket på svenska flickor så kan det uppfattas som trakasserier.

De svenska politikerna vet inte heller vad de pratar om. Skall det bli högre skatter eller inte. Skall det bli som regeringen vill eller som oppositionen vill? Skall flyktingen få stanna eller skickas tillbaka till en säker död i sitt hemland. Och hur lång tid skall alla utredningar och tillstånd ta? Jag säger som poeten Nils Ferlin. ” virrig blir jag av frågor och halsen blir fan så torr”

  • Kommentarer(0)//blog.bodavinden.se/#post271

Bakterierna åt upp mina skor

HundlivSkapad av Göte Lindholm ons, november 25, 2015 20:13:27

Bakterierna åt upp mina skor

En dag skulle jag gå ut med Zuki och öppnade skåpet där skorna fanns. Det var skor av plastmaterial med tjocka sulor som var så stadiga att stenar och rötter inte kändes igenom sulan. När jag tog i skorna kändes de otäckt klibbiga. Jag tog dem till badrummet och försökte tvätta bort klibbigheten med diskmedel. Det gick inte utan de blev ännu klibbigare. Då gick jag och hämtade bensin. Men det gick inte heller att få bort klibbigheten med bensin. Jag stoppade därför skorna i en plastkasse och skulle sedan hämta ett par andra skor i skåpet. Då fick jag en chock. Överst i skåpet låg resterna av ett par skor. Det enda som fanns kvar var hålfotsinläggen av rostfritt stål. Några andra skor av tyg var också hela och så ett par skidskor av läder. På botten av skåpet fanns bara russinstora svarta bitar och massor av svart damm. Jag lade nog 8 par skor i soptunnan.

På skohyllan i hallen hade jag ett par lätta skor med långa snören. De var besvärliga att få på foten. De hade också tunna sulor och jag tyckte aldrig om dem. De enda skor som var kvar var två par tunga stövlar.

Därför åkte jag till Borgholm. Där finns en välsorterad skoaffär. Där köpte jag ett par stadiga skor av läder och med kardborrknäppning. Affärsinnehavaren berättade då att han kände till problemet med plastmaterial som faller sönder efter en viss tid.

Jag har också läst på internett att det är ett stort problem i världshaven. Plast från reningsverk och fartyg sönderdelas i mycket små delar som hotar allt djur och växtliv.

Zuki är sjukskriven. Han hade förut en besvärlig boreliainfektion och så har han slitit av ett korsband i höger bakben när han jagade efter rådjur och älg. Veterinär Satu Kärnä på skogsbykliniken opererade honom och satte in ett nytt korsband. Satu säger att Zuki kommer att bli helt återställd. Han har också fått medicin. Den heter ”ALAVIS MSM” och är ett vitt pulver som bygger upp leder, muskler, senor, hjärta och hjärna MSM används till hästar. hundar, katter. Troligen också till människor.

Eftersom jag inte kan röra mig någon längre sträcka utan rullator så får Ann-Margret gå ut med Zuki så att han får springa lös i skogen där det växer ljung och blåbärsris. När jag är ute med Zuki går jag på bättre skogsstigar och Zuki springer lös. Då gäller det att Zuki lyder så att han inte sticker iväg efter vilt. Det kommer ändå att ta tid innan korsbandet har växt fast ordentligt.

  • Kommentarer(0)//blog.bodavinden.se/#post270

Stygnen bora

HundlivSkapad av Göte Lindholm tis, september 15, 2015 20:07:28

Den 14 september kom vår granne veterinär Barbro Brodd och tog bort styngen efter Zukis operation av korsbandet på höger bakben. Såret hade läkt fint och när styngen kom bort stramade de inte längre i såret. Det märktes på Zuki att det var skönt att bli av med styngen.

Under hela tiden som Zuki gott på medicin har han frenetiskt slickat på tassarna. En hund svettas ju

genom tassarna och då har han känt en obehaglig lukt och har slickat. Det har kanske också blivit en vana, Tassarnas undersida var alldeles röda. Barbro gav oss rådet att smörja tassarna med Jodopax.

När vi gjort det måste vi sätta på plasttratten så att han inte slickar tassarna. Så småningom är tassarna bra och då behövs inte tratten mera.

Rehabiliteringen fortsätter sedan med allt längre promenader och till slut kanske han kan följa med vid cykeln. Men då måste jag ha en flakcykel och en springer. En flakcykel kan han inte dra omkull eller springa förbi. Den är ju framför honom. Zuki är ju inte som andra hundar. Hans jaktlust och kamplust hade räckt till tre normala hundar.

Vi får se om vi klarar av honom.

  • Kommentarer(0)//blog.bodavinden.se/#post269

Zuki opererad

HundlivSkapad av Göte Lindholm fre, september 04, 2015 19:00:23

Zuki opererad

I Torsdags den 3 september blev Zuki opererad. Korsbandet i höger bakben var söndertrasat. Det hade det blivit, när han jagade efter Rådjur och Älg, när vi rastade honom vid den höga sanddynen i kronoparken. Zuki hade troligen skadat sig, när han trampade i någon grop. Vi trodde att det var en sträckning och att han skulle bli bra, om han fick vila sig några dagar. Detta hände i slutet av mars månad. Samtidigt tyckte jag att han var väldigt trött. Vi åkte till Skogsby djursjukhus och där visade ett blodprov att Zuki hade en Borreliainfektion. Han fick medicin. Det var stark medicin som varade i två månader.

Efter medicin kuren kunde Zuki opereras och det gjordes i torsdags. Operationen gick bra och veterinären sade att Zuki skulle bli helt frisk. Han har en plast tratt på huvudet, när jag inte kan ha honom under ständig tillsyn. Just nu när han ligger hos mig på kontoret är han utan tratten. Han är så duktig och han rör inte bandaget kring benet. Efter 10 dagar skall bandaget tas av och styngen tas bort.  • Kommentarer(0)//blog.bodavinden.se/#post268

Borreliainfektion

HundlivSkapad av Göte Lindholm ons, juli 15, 2015 20:06:55

Borreliainfektion

Det är i dag den 14 juli 2015. Det åskar och regnar och jag passar då på att skriva några rader till bloggen. Zuki har varit sjuk och jag vet inte om han ännu är riktigt frisk. Jag var på veterinärkliniken i Ölands Skogsby den 12 juni. Jag misstänkte att han hade borrelia. Vi tog ett blodprov och det stämde när analysen var klar. Zuki fick medicin Ronoxan 100 mg. Han skulle ha 4 tabletter om dagen. I går fick han de sista. Vi tycker att han rör sig bättre nu men jag skall i alla fall köra ner till Skogsby och kolla att Borrelian är borta.

Veterinären får också undersöka hans tassar. Han kliar (fnattar) ofta under tassarna. Han har ibland också problem med öronen. Är det vaxproppar eller en inflammation? Humöret är det inget fel på. Han själ allt han kan leka med. Mattes skor eller något från bordet. Ute måste vi vara mycket observanta så att han inte sätter efter rådjuren. Jaktlusten är enormt stor.

Den 16 juli fyller T-Zuki o hans syskon 2 år och unghundstiden är förbi eller rättare sagt bör vara förbi men vi konstaterar med ett leende att han får nog vara unghund minst ett år till.

  • Kommentarer(1)//blog.bodavinden.se/#post267
Nästa »